Projekt SKRIABIN 2022

23.08.2022 11:29

O mesiac sa umeleckými vystúpeniami vo Viedni a v Bratislave zavŕši dvojročné snaženie skupiny umelcov pripomenúť si dielo svetoznámeho ruského skladateľa a klaviristu Alexandra Nikolajeviča Skriabina, pri priležitosti 150. výročia jeho narodenia (1872 – 1915). Skupina sa pri tvorbe programu stretávala striedavo v Eurytmickej škole vo Viedni a v Dome u Bielej ruže pri Novej Bani.

Iniciátorom projektu je Wolfgang Schmutz, ktorý sa už niekoľko rokov venuje dielu  A. Skriabina a jeho osobnosť ho zaujala natoľko, že sa začal venovať skúmaniu jeho diela, života i osobnosti. Chcel ju pochopiť viac. Dielo A. Skriabina je veľmi zvláštne. Bol výborným klaviristom a sníval o možnosti povzniesť pomocou umenia ľudstvo na vyššiu duchovnú úroveň. Toto jeho snaženie W. Schmutza veľmi oslovilo a z literárnych diel o Skriabinovi sa o ňom dozvedal čoraz viac. Málo ľudí vie, že Skriabin bol členom Teosofickej spoločnosti. V Moskve bol členom umeleckého klubu, do ktorého patril i Andrej Bielyj. Prostredníctvom neho sa zoznámil s dielom R. Steinera. Jeho túžba vystavať v Indii chrám umenia, v ktorom by ľudia mohli zažívať mystické zážitky prostredníctvom umeleckých predstavení, v ktorých by boli spojené všetky druhy umenia, sa nápadne podobá stavbe prvého Goetheana. Skriabin zomrel v roku 1915, a tak môžeme iba hádať, aké by bolo jeho stretnutie s touto budovou.

Wolfgang Schmutz sa ako klavirista rozhodol naštudovať všetky predvedené skladby a vytvoril klavírny prepis 1. vety (Lento) z 1. Smfónie A. Skriabina. Kto niekedy skúsil „vtesnať“ úžasný zvuk jednotlivých nástrojov celého orchestra do „kláves klavíra“, určite pochopí náročnosť tejto úlohy. Jeho zaujatie touto skladbou ho viedlo aj k spolupráci na jej eurytmickom stvárnení, v čom mu pomohli jeho dlhoročné skúsenosti so spolupráce s mnohými eurytmistami, s ktorými sa spoznal počas svojho pôsobenia na Eurytmickej škole vo Viedni. Spolu s Alexandarom Alexandrovom sa rozhodli organizačne zastrešiť celý projekt. Dúfali, že sa im podarí získať financie z verejných zdrojov, avšak ako sa ukázalo, eurytmia v súčasnosti nie je pre verejné inštitúcie „dostatočne zaujímavá“, a tak sa rozhodli financovať projekt zo svojich vlastných úspor.

Okrem toho sa rozhodli dodať projektu vážnosť odbornou konferenciou vo Viedni, na ktorej bude prezentovaná aj prednáška „Skriabin a mýtické Ja“, v ktorej sa W. Schmutz pokúsil sprostredkovať filozofické myšlienky A. Skriabina a krátky vhľad do jeho umeleckého a spoločenského života.

Dúfame, že naše snaženie odmeníte a prídete si naše vystúpenie pozrieť.

Za organizátorov a účinkujúcich umelcov  ...  Elena Schmutzová

Viac informácií nájdete na:  www.eurytmia.sk/projekt-skriabin-2022/

Vystúpenia sa budú konať: 

Piatok 7. 10. 2022 o 19.00 Eurythmieschule Wien, Tilgnerstrasse 3, 1040 Wien

Sobota 8. 10. 2022 o 17.00 Súkromná ZŠ waldorfská, Vihorlatská 10, Bratislava

Kontakt:   Wolfgang Schmutz    0907 581 627    wolfgangschmutz55@gmail.com